porto C, signatuur van Cristina Porto le Blanche

cristina porto le blanche

zelfportretje
Zelfportretje

Ik ben Cristina Porto le Blanche, geboren in Spanje (1961) en opgegroeid in Nederland.

Mijn Spaanse vader was een gedreven kunstenaar, een meester in zijn vak en bekend in zijn regio, Galicië. Mijn Nederlandse moeder zorgde voor ons, haar vier kinderen, zodat mijn vader veel kon schilderen. Hij werkte tot zijn pensioen als decorontwerper bij de NOS en was ieder vrij uur bezig met zijn kunstenaarsvak. Zo heb ik al jong heel wat musea gezien en ook veel exposities bijgewoond.
Mijn moeder schrijft gedichten en speelt graag piano.

In het gezin waar ik opgroeide was het de normaalste zaak van de wereld dat er in huis overal schilderijen hingen en dat kunst fascinerend is. Om te beoefenen of om te bewonderen. Als kind ga je natuurlijk liever naar de speeltuin maar als jong volwassene ging ik steeds meer beseffen dat mijn leven helemaal verstrengeld is met liefde voor alle takken van kunst.

Als dochter van zo'n gedreven schilder is het best moeilijk om in de voetsporen van je vader te treden. Toch ben ik naar de kunstacademie gegaan en vond daar mijn weg. Ik werd tekenaar en schilder.

Naast het schilderen heb ik jarenlang deelgenomen aan een schrijversgroep: de Amsterdamse Kinkerkring. Wij kwamen iedere week bij elkaar en schreven naar thema en gaven elkaar aan het eind van zo'n avond feedback. We traden op in kleine zaaltjes, bij openingen of in de bibliotheek. Voor deze optredens maakten we zelf decors, werkten we samen met muzikanten die de voordracht ondersteunden en gaven we soms eigen bundeltjes in kleine oplage uit.

Zang is ook een grote passie in mijn leven. Ik zong tot 2000 in drie koren en soms als solist onder begeleiding van Frank van Bommel, een bevriende componist. Tegenwoordig zing ik in het Obrechtkoor. Met mijn stem bereikte ik een limiet in de ontwikkeling dus mijn stille droom om beroepszangeres te worden gaf ik op.

Deze ervaringen bij elkaar opgeteld hebben me gevormd tot kunstliefhebber.