porto C, signatuur van Cristina Porto le Blanche

cristina porto le blanche

Seizoenssalon Saint Lazare

Voor kunst is er wel een markt maar door de crisis ligt die op z'n kant. Ik zie door deze ontwikkeling het kunstenaarsvak verdwijnen van het wereldtoneel.

Om dit te voorkomen richt ik anno 2012 een Salon op in Amsterdam, geïnspireerd door de Franse Salon des Refusés uit de negentiende eeuw.

Seizoenssalon Saint Lazare richt vier keer per jaar gedurende drie dagen een spannende tentoonstelling in met veel diversiteit, zowel in prijs als in exposanten.

Onder het motto dat het hoog tijd wordt dat er meer romantiek terugkeert in onze omgeving start ik een kunstenaarsgroep waarmee ik naar buiten treed om ons werk na een korte expositie te verkopen via een veiling.

De sfeer en de stijl waarin de Salon wordt opgezet gaan de toon aangeven van het genre waar ik in gespecialiseerd ben. Dit genre is: oorspronkelijk, ge├źngageerd en bezield.

De kracht van een groepstentoonstelling is dat het aanbod vanzelfsprekend meer mensen aan zal spreken omdat er meer keuze is, meer diversiteit. Ook houdt het de collectie bij elkaar in kwalitatief opzicht want de werken moeten juist een eenheid vormen. Dit hoeft niet per se in het thema of onderwerp besloten te liggen, maar het mooie van kunst is dat harmonie, hoe gevoelsmatig dan ook, eenmaal in een ruimte zichzelf toont.

De eerste dag zal ik voor een vast kopers- en kunstenaarsbestand openen met muziek en literaire voordrachten, en natuurlijk een hapje en een drankje. De volgende dag open ik mijn deuren voor alle buurtbewoners en andere belangstellenden. Op dag drie worden de werken geveild. Anders dan bij kunstgaleries zijn er geen vastgestelde prijzen. De klanten bieden bovenop het bodembedrag dat de kunstenaar er voor vraagt.

Als het werk geliefd is kan de prijs behoorlijk oplopen, een extra reden om de kwaliteit van het aanbod flink onder de loep te nemen. De beoordeling en toelating van het werk liggen in eigen beheer. Omdat mijn idee uitgaat van de interactie tussen zielsverwanten sta ik open voor vernieuwing en denk ik dat de versplinterde kunstwereld een frisse nieuwe start kan maken.

Tenslotte: het werk verkoopt zichzelf of niet. In ieder geval lijkt het me voor kopers aantrekkelijk om met de kunstenaar in contact te komen om een gesigneerd unicum mee naar huis te nemen.

Algemene Voorwaarden (pdf)